După ce a eliminat dramatic Steaua în semifinalele Cupei UEFA în 2006, Middlesbrough a traversat un deceniu cenușiu. Finala Cupei Uefa din 2006, de pe Philips Stadium, pierdută categoric în fața celor de la Sevilla (0-4) a fost ultima zvâcnire a clubului englez. Totuși, speranța nu a murit pentru Middlesbrough, iar revenirea în Premier League este aproape împlinită.
În 2009, la trei ani de la sezonul european care a marcat istoria clubului din North Yorkshire și, în același timp, istoria fotbalului românesc, orașul din nord-estul Angliei a trecut printr-o dramă fotbalistică: echipa a retrogradat. Din 2009 până în prezent, revenirea în Premier League s-a transformat progresiv într-un vis prea frumos pentru a se transforma în realitate.
Aitor Karanka, antrenorul echipei, nu a fost de acord ca promovarea să rămână doar un vis și a construit o echipă foarte solidă, dornică de a reveni în sfârșit pe prima scenă a fotbalului englez, acolo unde făcuse performanță cândva. După un sezon 2004-2005 peste așteptări, „Boro” a terminat pe locul 7 și a prins ultimul bilet pentru Cupa UEFA. Un 2-0 la general în fața Skodei Xanthi, echipă antrenată în prezent de Răzvan Lucescu, a fost punctul de propulsie al acestei echipe către finala competiției.
A urmat faza grupelor, unde Middlesbrough s-a prezentat impecabil. Victorie cu Grasshoppers, victorie cu Dnipro, egal cu AZ Alkmaar, victorie cu Litex Lovech. 10 puncte, 0 goluri primite, câștigătoarea grupei.
VFB Stuttgart, AS Roma și FC Basel au fost echipele de care au dispus englezii în drumul spre semifinala cu Steaua. Victoria cu 1-0 și ipostaza în care Steaua a condus cu 2-0 în retur nu au fost suficiente pentru steliști să împiedice revenirea miraculoasă a englezilor, de la 0-3 la 4-3 la general. Adversara din finală, FC Sevilla, s-a dovedit a fi o „nucă” prea tare pentru ei în ultimul act, însă acest rezultat nu a putut să pună în umbră parcursul extraordinar și neașteptat al acestora.
La aproape 10 ani de la finala din Eindhoven, cei de la Middlesbrough pot sărbători al 140-lea an de existență printr-o promovare mult sperată și așteptată de către club și de către fani. Pe 7 mai, dată la care Steaua împlinește 30 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni în fața Barcelonei, englezii dispută ultima etapă a sezonului din Championship și pornesc cu prima șansă în obținerea locului secund, care duce direct în Premier League, sau chiar câștigarea ligii, în funcție de jocul rezultatelor. Deși Middlesbrough are nevoie doar de o remiză în meciul cu Brighton, prin prisma victoriei directe din tur (2-1), echipa lui Aitor Karanka pot termina pe primul loc în cazul în care câștigă partida, iar Burnley nu câștigă în deplasarea de la Charlton. În acest moment, Middlesbrough și Brighton sunt la egalitate de puncte, câte 88 de fiecare, însă M”Boro este favorizată de un golaveraj superior (+32 față de +30) și de avantajul victoriei din meciul direct din tur.
În timp ce fosta Steaua București, actuală FCSB, se confruntă cu pierderea titlului de campioană în favoarea Astrei Giurgiu, cei de la Middlesbrough sunt într-o situație diametral opusă și au motive de sărbătoare. Imaginea de ansamblu: promovarea în Premier League după 7 ani de secetă, completată de aniversarea a 140 de ani de existență a clubului (în februarie 2016). Acest tablou reprezintă fără îndoială imprevizibilul și frumusețea acestui sport.
articol scris de Valentin Gherga
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER